Cserépkályha a gáz üzemű fűtési rendszerben.

A radiátorok fűtésére alkalmazható a cserépkályha vagy cserépkályha csempéből készült kandalló. A cserépkályhába egy víztartályt vagy csöveket építünk be, amelyet a központi fűtés radiátor rendszerére kötünk. Úgy kell elképzelni, mintha egy új radiátort szerelnénk a meglévő rendszerhez. A cserépkályha lehet fa-, koksz-, szén-, sőt gáz tüzelésű is. Ebben az esetben a gázkazánt, amely lehet vízteres vagy víztér nélküli, kondenzációs vagy turbó kazán, akár ki is kapcsolhatja, hiszen egy ilyen kiépítésű cserépkályha önmagában ellátja a ház teljes fűtését. Vidéken vagy kertes házban lakóknak, ahol mindig akad valamennyi fa hulladék megtakarítást jelent a fűtés számlában. A növekvő gáz árak mellett ajánlom másoknak is. A gázkazánt érdemes megtartani, mert ha esetleg elutazunk a gázkazán tartja a 10-15 C° hőmérsékletet, hogy ne fagyjon ki a ház.

A padló és fal fűtésére a cserépkályha nem alkalmazható. A padló- és falfűtésnek alacsonyabb a hőmérséklete, mint a radiátoroknak. A cserépkályha magas hőmérsékletet állít elő ezért a padló- és falfűtéshez nem ajánlom. A cserépkályhát, ha megpakoltuk tüzelő annyaggal nem lehet csak úgy lekapcsolni, mint a gázkazánt. A csövekben lévő víz keringetését keringető szivattyúk biztosítják, hogy ne forjon fel, 70-80 C° hőmérsékletre melegíti a vizet. A padló- és falfűtésnek 40 C° az ideális. A padló- és falfűtésre a legideálisabb megoldás a napkollektor.

A konvektoros fűtés esetén a cserépkályhát csak külön fűtés rásegítésként tudom ajánlani. Minden szobába egy cserépkályha, vagy fal közé egy cserépkályha, esetleg a ház adottságainak megfelelően központi helyen beépítve.
 

vizteres    

KEMENCÉK

KÁLYHÁK

Free Joomla! templates by Engine Templates