Üzemeltetés

Festett tulipánosAz elkészült cserépkályhába azonnal begyujtunk, hogy megmutassuk hogyan érdemes fűteni.
Tavasszal és nyáron hadjuk, hogy a cserépkályha magától száradjon ki. Csupán annyit kell tenni, hogy a kályha ajtókat résnyire nyitva tartjuk.
Ősszel és télen szárító fűtést kell alkalmazni. Minden nap be kell gyújtani a cserépkályhába, mert a kéményen keresztül visszafagyhat. Ebben az esetben az első begyújtáskor megmutatjuk, hogy mennyi fát kell elhasználni a szárító fűtéshez. A szárító fűtést érdemes 10 napon keresztül végezni. Nagyon fontos, hogy a kályhát ne zárjuk le akkor sem, ha leégett a fa, mindig maradjanak nyitva a kályhaajtók legalább egy újnyira. Így a cserépklyha építése során felhasznált víz elpárolog és a kéményen keresztül szabadon el tud távozni.
10 nap elteltével a szárító fűtésről áttérhetünk a megszokott fűtési módszerre. A tűzteret megpakoljuk egyszerre annyi fával, hogy forróra felfűtse a cserépkályha csempéket. Ez minden kályhánál, minden kéménynél más, ki kell mindenkinek tapasztalni. Ha leégett a fa lezárjuk az ajtókat. Egy nap akár kétszer is be lehet gyújtani ha kihült vagy éppen langyos a cserépkályha (reggel és este), de mindig egyszerre pakoljuk meg a tűzteret a megfelelő mennyiségű fával.

Mindenkit megkérek, hogy ne tegyen a cserépkályhájába műanyagot, flakonokat, zacskót, cellux-, szigetelő-, ragasztó szalagot, cipőtalpat, használt ruhát, rongyot, olajos tárgyakat, olajos héjakat (dióhéj).

KEMENCÉK

KÁLYHÁK

Free Joomla! templates by Engine Templates